Vzali jste svou lásku do Husy na provázku?

Podlost, marnost, snové představy, humor, nadsázka, hmyz, Sex Beatles, dým, gradující hudba a absurdno se jako vždy jedinečně valilo každý den z Provázku. Divadelní sezóna roku 2012/2013 je za námi. Do RozRazilu jsme ukryli svá srdce, s hmyzem jsme tančili tance jepičí a převelice se klaněli sotva narozenému Jezulátku. Přišli jsme na Provázek a zřeli. 

Nebylo snad nic, co bychom s Provázkem nezažili. Necelá desítka premiér, nejen od Vladimíra Morávka, oslovila věrné publikum. V zimních měsících započalo očekávání příchodu Jezulátka v inscenaci Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku J. A. Pitínského. V hlavní roli Andrea Buršová, vánoční pohodová atmosféra, stromky, koledy, drama, veselí a nakonec příchod Jezulátka, posléze Vladimíra Morávka. To vše jsme zhlédli několikrát a nejen v Huse.

Jezulátko však nebylo jediné, které jsme tak dlouho s napětím očekávali. Divadelní zážitky nesmírně obohatil RozRazil – O naší nynější krizi. Čtyřhodinový maratón trademarků Husy, Divadla U stolu a HaDivadla přinesl silnou dávku kontroverze a extravagantní pojednání o současné krizi v miniaturách V. Morávka, M. Amslera, A. Petrželkové a dalších. Dovolávali jsme se útěchy u osobností české vlasti slovy „a co dál?“ a snad odcházeli s nadějí a paralyzovaní náporem jedinečnosti této inscenace.

Sotva jsme vstřebali tuto převelikou dávku pravdy, už se na nás valili motýli, jepice a další hmyz. Ze života hmyzu – Oh! Jaká podívaná! byla vskutku nevšední podívaná! Od výsměchu po sex, od Pana Sna po fašistického mravence, od Nás k hmyzu, od elektrických kytar až po divákův úžas, od ničeho ke všemu – to vše a mnohem více svobodně zajalo diváky do zdánlivě hmyzího života.

Snové verše, fragmenty hororových příběhů, nekrofila popíjejícího likér, mrtvou nevěstu, vraha, noční neřesti a cosi děsivého, a zároveň tak směšného jsme mohli zhlédnout v krátké inscenaci Kominické lodě? Ó kdežpak! aneb Kabaret Wernisch.

Husa na provázku ale nezapomněla ani na své dětské diváky, kteří si mohli zaštěkat s Dášenkou a pozorovat její psí kusy. Jirka Kniha stále hledá autora, a to i v premiéře Na streche. V neposlední řadě se hledal kupce Višňového sadu. Všechny premiéry byly opět mistrné. To platí i o tradičních husovských inscenacích, jako je vždy vyprodaná Balada pro banditu, Kníže Myškin je idiot, Baletky a ovšem nesmíme opomenout Tichého Tarzana v hlavní roli s Ivanou Hloužkovou, která získala Cenu Alfréda Radoka a také byla nominována na Thálii.

Pro tuto sezónu jsme se s Provázkem mohli rozloučit na Slavnosti masek nebo v Hradci Králové. Pokud ale loučení nemáte rádi, jeďte na Colours of Ostrava a těšte se na Baladu pro banditu. A v září nás čeká něco převelikého, a to Duha v Brně a další jedinečnosti. Zříš, zřeme, zřete s Husou!

Veronika Sladovníková. Zveřejněno na http://www.kult.cz/divadlo-kino-hudba/detail/268613

Leave a comment